Nu credem ca cineva să pună la îndoială faptul că cei mai buni dinţi sunt cei naturali. Din păcate există situaţii când nici unul din modurile de protezare nedetaşabilă nu poate fi aplicat, iar implantarea este contraindicată. Atunci pot fi folosite protezele detaşabile. Această denumire deseori sperie pacienţii. Mai ales sintagma «detaşabil». Dar nu este un secret faptul că această denumire este dată protezei doar la clasificare şi nu este deloc neapărat să o scoateţi pe timp de noapte. Protezele detaşabile contemporane diferă foarte mult de cele folosite în trecut. Forma rigidă şi neestetică, necesitatea de a scoate în multe situaţii proteza, necesitatea de a o păstra într-un recipient suplimentar – iată doar cîteva dintre problemele cu care se confruntau pacienţii pînă nu demult. Protezele contemporane nu mai provoacă astfel de incomodităţi. Ele destul de bine se fixează pe maxilar, nu provoacă discomfort în timpul respiraţiei, mestecării şi vorbirii. Este nevoie să le detaşaţi doar pentru a efectua procedurile de îngrijire.
Protezele detaşabile sunt de câteva feluri:
Proteza detaşabilă completă: Este realizată în cazul lipsei totale a dinţilor. Dantura artificială este plasată pe o bază de plastic, care sprijinindu-se pe maxilar îi transmite presiunea care apare la masticaţie.
Proteza detaşabilă parţială: Este realizată în cazul lipsei unui număr mare de dinţi. La fel are dinţi artificiali, plasaţi pe gingii din plastic. Are cleme, care susţin proteza în timpul mestecării.
Proteză Bugel: La fel intră în clasificarea protezelor detaşabile. Este o proteză semifizilogică. El transmite presiunea nu doar gingiilor, dar şi dinţilor pe care se sprijină. Datorită acestui fapt, el se fixează mai bine. Baza acestei proteze este confecţionată din metal, ca şi clemele şi lacătele. Graţie faptului că proteza nu acoperă tot cerul gurii, pacientul se deprinde cu el mai rapid.
Implanţii cu magneţi. Un mod de protezare foarte popular. Implanţii cu magneţi se fixează mai bine, din acest motiv ei pot fi numiţi doar convenţional detaşabili. De obicei o astfel de proteză se scoate din gură doar pentru manipulările igienice. Tot restul timpului proteza se află în interiorul cavităţii bucale (inclusiv pe timp de noapte, dacă aşa vrea pacientul).
E important să reţineţi: Toate protezele detaşabile au nevoie de o perioadă pentru a vă deprinde cu ele. Primele cîteva zile, când proteza irită, ea poate provoca multe emoţii negative. Aşa e întotdeauna, la absolut toată lumea. Totul depinde de particularităţile fiziologice ale organismului Dvs, dar oricum va fi nevoie să răbdaţi o zi – două.
După asta vă deprindeţi. În această perioadă e important să consultaţi medicul, pentru ca acesta să corecteze poziţia protezei. Nu trebuie să scoateţi proteza şi să o aduceţi în buzunar, chiar dacă ea provoacă discomfort. Dacă vă doare insuportabil, atunci o puteţi scoate, dar o plasaţi la loc înainte de a veni la medic. E de dorit să mestecaţi ceva înainte de asta (chiar şi o gumă de mestecat). Acest lucru e important, pentru ca medicul să observe locurile pe care le traumează proteza. Protezele detaşabile la fel au nevoie de îngrijire igienică. De două ori pe zi trebuie să le curăţaţi cu periuţa şi pasta de dinţi. Dacă nu veţi face acest lucru, atunci în scurt timp veţi simţi un miros neplăcut.